Konferens - Föreläsningar - Boende

Helén bloggar

Följ Helén på hennes äventyr i livet.

Bloggarkiv
2
Dec
2 December, kl 22:21 / Kategori: Kycklingmamman


Aromatiska kycklingben med smak av julen, lika spännande som det låter!

Marinera benen i minst fyra timmar och stek sedan i ugnen tills de blir möra. Servera med t.ex. stekta endiver, sallad, fräsch dressing och var beredd med servetter!

 

 

 

 

Ingredienser 6 portioner

1 kg kycklingben eller vingar från Guldfågeln

Marinad

2 dl glögg
1 msk riven färsk ingefära eller mald (1 msk riven färsk motsvarar 2 msk mald)
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk brun farin
2 msk soja

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Marinad:
Blanda samman marinaden och häll den över vingarna i en bunke eller häll allt i dubbla plastpåsar. Låt stå och dra i kyl i minst 4 timmar, helst över natten. Lägg ut benen eller vingarna på en långpanna och stek i ugn i ca 20 min minst. Kolla temperaturen 73 grader. Benen tar längre tid än 20 minuter

Stekta karamelliserade endiver.
Dela de 6 endiverna i halvor och stek dem i rikligt med smör så de får en brun färg.
Strö salt, peppar, örtkryddor och en halv tsk socker över snittytorna på endiverna.
Låt dem ligga med snittytorna neråt så de karamelliseras.
Häll i 2 tsk balsamvinäger och 3 msk vitt vin. Låt endiverna småputtra så vätskan kokar in och endiverna blir mjuka. Servera till kycklingen.

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
3
Maj
3 Maj, kl 13:11 / Kategori: Kycklingmamman

 Det är tur att någon fyller år ibland så man får njuta lite extra med härligt sällskap och god mat. En födelsedags middag utöver det vanliga blev det med kyckling från Bjärefågel på G. Swensons krog i Torekov. Detta är en totalupplevelse. 
 
Tur att min syster Barbro fyllde år just denna dag.
Vi är ju båda födda och uppväxta tillsammans med kycklingar på Torsåsen så det här var speciellt.  Barbro valde en annan väg i livet och jag kycklingarna och deet går aldrig ur.
Denna gång var råvaran från Bjärefågel Bjärefågel och Per-Olof Ingemarsson, Bjärefågels VD, som var på plats  för att avnjuta menyn och prata med gästerna. 
Vid årskiftet blev Bjärefågel först i Sverige med att föda upp den långsamt växande Rowan Rang­er-kycklingen.
Konceptet har alltid fokuserat på djuromsorgen och  har till exempel bara halva beläggningen i stallen jämfört med vad som är tillåtet i Sverige.  Kycklingarna får  inte någon antibiotika eller antibiotikaliknande medel. Med denna nya långsamt växande kyckling är det ännu bättre djurom­sorg i stallet.


Framförallt så smakar den nya Bjärekycklingen otroligt gott. Den har fantastisk smak och en textur som gör den till en mycket intressant råvara.

Kockarna på plats för den härliga menyn på G Swenssons krog i Torekov







MENY
• Krispigt Bjärekycklingskinn med pocherat ägg, stenbitsrom, rökt färskost och friterad jordärtskocka

 

 

 

 

 

 


• Mousse på Bjärekycklinglever serveras på kryddbröd med päronpuré och friterad schalottenlök

• Chilirökta miniklubbor av Bjärekyckling med en kräm av sötmajs och popcorn.
Jag blev visst sugen att smaka innan bilden togs. Härligt med sting i maten.










• Romansalladswrap med Bjärekycklingbröst, ceasardressing, bacon, parmesan och krutonger
• Stekt lårfilé av Bjärekyckling med sauterad spenat, rädisor och en sås på aprikos och pistage.


Fick inte med alla rätterna  själv så här kommer ett collage av maten.
 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
1
April
1 April, kl 20:57 / Kategori: Kycklingmamman

Luta dig tillbaka, ta en vårpromenad, umgås, ät många goda kycklingrätter och kycklingens ursprung ägg. Påsken och våren är här. Detta ska jag göra i alla fall och umgås med familj och vänner. Under veckorna är det ju hektiskt och jag har verkligen längtat efter dena onsdag kväll. Kanske tar jag en tur med de andra påskkärringarna till Blåkulla i morgon för att få lite ovanifrån perspektiv till jordelivet och kolla på alla som springer omkring och undrar vart tiden tog vägen. Tar med katt och ägg för säkerhets skull.


För att bli lugnare kan man ju alltid säga att Tiden kommer tills den tar slut.
Påskkramar till dig!

Här är några recept som du kan njuta av i påsk.

Lycka till!

Danska smörrebröd med kyckling och curryäpple

12 snittar

Danska smörrebröd med kyckling

och curryäpple

1 stor kycklingfilé
Smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
6 körsbärstomater
1 svenskt vinteräpple
2 msk olivolja
1-2 tsk curry
6 skivor danskt rågbröd
Machesallad
Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklingfilén i smör, krydda med salt och peppar och lägg den i en ugnssäker form.  Stek kycklingen mitt i ugnen till 70 grader innertemperatur. Halvera tomaterna och lägg vid sidan av ugnen de sista ca 5 minuterna av stektiden. Låt kycklingen kallna.
Kärna ur och skär äpplet i tärningar, behåll skalet. Fräs äppelbitarna i oljan i en stekpanna, strö över curryn och fräs ytterligare en liten stund. Låt kallna.
Skär brödskivorna tvärs över till trekanter, bred smör på brödet. Skär kycklingen i skivor. Fördela kycklingskivor och äppelbitar på bröden. Garnera med tomat och machesallad.

 

Caesarsallad

4 personer, räcker till 8 på buffé

Caesarsallad med kyckligspett

1 stor kycklingfilé
1 kruka romansallad
4 formbrödskivor skurna i tärningar
1 ask körsbärstomater

Dressing
2 äggulor
2 msk pressad citron
1 ½ dl olivolja
12 sardellfiléer i olja
25 g riven parmesan
Ev lite vatten eller grädde
Riv salladen i bitar. Stek brödet i oljan. Stek kycklingfilen tills den är genomstekt, gärna i ugnen på ca 200 grader. Låt kycklingen svalna.
Lägg äggulorna i en skål, blanda med citronsaft. Vispa kraftigt och droppa ner oljan.
Finstrimla sardellerna och blanda ned dem tillsammans med parmesanosten. Kör med stavmixer till en slät dressing, blanda ev ner lite vatten eller grädde för att få dressningen som gräddfil i konsistensen.
Lägg sallad på ett stort fat, fördela brödet på salladen och lägg halverade körsbärstomater runt kanten.
Skär kycklingen i tärningar och trä upp på små spett. Lägg spetten på salladen och ringla dressingen över, alternativt servera dressingen vid sidan om.

 


 

 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
18
Mars
18 Mars, kl 10:29 / Kategori: Kycklingmamman

                                     
Chicken, chicken everywhere.........

Nyss hemkommen från New York , lite trött men erfarenheter rikare. Erfarenheterna är bl.a. att USA är inte längre ett land av bara biffätare. För första gången på hundra år är kyckling vanligare än nötkött på det amerikanska middagsbordet. I Sverige är såväl griskött som nötkött fortfarande mer populärt än fågel. Vi har en bit kvar men konsumtionen ligger på 20,3 kilo och tyvärr är ungefär hälften import.

En rapport från visar att amerikanen i genomsnitt åt ungefär 27 kilo kyckling per person. Vi har en bit kvar till dessa siffror i Sverige. Det är ju ett hälsosammare alternativ och det märktes även på snabbmatskedjorna. Kyckling fanns på tallriken flera gånger under vårt besök.
Här t.ex. är en jättegod Chicken Burger med cole slaw, grönsaker och saltgurka.
Burgaren var gjord på riktig kycklingfärs och inget pressat kött. Den var god eftersom jag smakat på den som syns.

                                                              

För första gången sedan andra världskriget hamnar biffen först på andra plats. Biffköttet har dalat ned till ungefär 25 kilo per person och år.
Vi vet ju att kyckling är bra mat. Lätt att laga och smaksätta, prisvärt och magert och dessutom religöst oberoende.
En måltid intogs på en italiensk restaurang. Där intogs  denna kycklingmåltid som var en utbankad lätt panerad filé som kokts i vin serverad med mozarella, sparris, grillad paprika, kokt potatis. Lätt och smakfullt.

                                                     

Vi kunde ju inte låta bli desserter på glas . Här kommer två.
Varm kaffedessert med caluha och en chokladdessert emd krossade chokladbitar.

Vi promenerade mycket min dotter 
Jennie och jag som tur var. Det blev flera mil under dessa dagar.

 

 

 

 


Må väl och ett gott råd. Ät mycket kyckling.

Helén

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
30
Jan
30 Januari, kl 13:58 / Kategori: Kycklingmamman

Vi besökte Puno en stad vid Titicacasjön, världens högst belägna sjö  3 812 meter över havet . I stan hade man en marknad, där man sålde  mest mat och där indiankvinnorna satt och sålde med sina barn springande omkring sig. Det var en upplevelse må jag säga. Vi kom vid stängningsdags och regnet hängde i luften. Det var mycket väsen , tutande och ropande. Jag tänkte på hur all desssa hårt arbetande kvinnor skulle ta sig hem till sina hem på landsbygden. Detta är ju deras levebröd och hur orkar de. Man möt av varma, vackra leende människor.
Här vill jag visa med lite bilder vad vi upplevde.

Råvaror. Kanske inte jag skulle köpa just detta.

 

 

 

 

 

Färsk kyckling och huvud i olika former.

 

 

 

 

Grönt är skönt, moget och vackert

 

 

 

 

Bönor och gröna bönor

 

 

 

 

 

 

 

Mogen härlig frukt och blommor

 

 

 

 

 

 

Landet Peru är grunden till att vi har potatis. Här fanns  många sorter                           att smaka på.

 

 

 

 

 

Streetfood på olika vis.Bara att välja.

                                   Nu kör vi hem för nu är det helg!  NJUT HELGEN! 

 

 

 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
27
Jan
27 Januari, kl 18:36 / Kategori: Kycklingmamman

 

 

 

 

 

 

Vilka upplevelser. Inte trodde jag att jag skulle testa nationalrätten i Peru. Du som varit där vet. Håller Dig lite nyfiken en stund och börjar från början av vår resa. Det blir inte bara kyckling denna gången. Hönsen och kycklingarna gick fritt men det var mycket blöt lera de trampade i uppe i indianbyarna.

Så här kunde uppfödningshusen se ut för matkycklingar. Här behövdes inga väggar för här var alltid varmt och det regnade aldrig i öknen. Alltså aldrig. Vattnet kom underifrån från Andernas berg. Fodret till kycklingarna var bl. majs. Och här fanns varken salmonella eller campylobacterkontroll. Man stekte igenom maten.

Det är ett äventyr att äta maten överhuvudtaget. Jag tänker på magen så det gäller att börja med att stoppa i sig goda bakterier först i form av tabletter. Jag klarade mig men har aldrig sett så många som blivit magsjuka i en grupp. 1- 2 dagar var.
Vi har olika bakterier i olika länder som tål olika magar. 
Men det var ju om maten jag skulle berätta. 

 

Frukosten är ju en dröm med all den färska solmogna frukten. Man kan ju äta sig mätt på meloner, papaya, ananas  och så de små söta bananerna som vi sällan ser här.


 

 

 



Lunchen bestod oftast av soppor. Majs och potatissoppor. Tunna med buljong.  Även som förrätt.Det gick inte att äta mycket alls när man var på höjder över 2500 - 4300 meter. I en indianby serverades detta och som huvudrätt en potatisblandning och ris. Vet inte vad det var för miniköttbitar i denna rätt. Desserten var en sötpotatissoppa. Så det blev en liten måltid för mig  skall jag erkänna.. 
Det var inte mycket syre i luften så magen fick inte bli för full. Trodde jag hade gått ner i vikt när jag kom hem men icke . Man rörde ju sig väldigt  sakta och satt mycket.

 

 

 

 

 

 

Det blev mycket avocado. Mogna på plats och de var stora, smakrika och  mjuka. Sparris odlas i Peru och exporteras. Kolla i affären när du handlar så ser du.

Mat och dryck kunde även handlas på gatan vilket kanske inte var att föredra. Man gjorde även färsk juice som kanske hade blandats med vatten så det vågade vi inte heller prova. Och värmen fanns där, mycket sopor överallt och lösspringande hundar.


På en restaurang åt vi en mycket bra buffé. Här några kycklingrätter som  fanns med. Det serverades även lamadjur. Smakade ungefär som struts.

Kycklingterrin med avocado
               Baked Chicken

Yuccakroketter med ägghalvor ,dressing serverad på avocadobädd.
Yucca är en rot som var tillredd som mos och sedan friterad. Gott och vackert.

 

 

 

 

Före varje måltid serverades nästan alltid Pisco sour.
Det är den inhemska spriten Pisco som är gjord på destillat av druvor, citron- eller limesaft och som toppades med uppvipad äggvita.
lite kanel på äggvitan.


Inhemsk öl drack vi också här. Här ölen Cusquena från Cuscodistriktet.
Tilläggas kan är att det är farligt att överhuvudtaget dricka alkholhaltiga drycker på hög höjd. Det torkar ut cellerna ännu mer i kroppen. Det blev vatten på flaska utan kolsyra. Det var det bästa.

 

 

 


Och nu till Perus nationalrätt. Marsvin. Vi var på en sådan uppfödning. Det smakade som kyckling men ska erkännas att jag bara smakade. Det är en delikatess i Peru och dyr.  Grillas hel alltihop. Det äts visst olika svin i olika länder. Svenskt svin, vildsvin och marsvin. Inget är ju fel. Det beror på vad man är van vid.

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
4
Jan
4 Januari, kl 9:42 / Kategori: Kycklingmamman

Nu är det en ny helg och nu är det Trettondagsafton. 
Vad drömmer man om då? För mig har det varit Trettondagsaftonsbal som hägrat. Förra året var vi på en sådan på Göteborgsoperan med goda vänner. Helt fantastiskt. Middag, konsert, långklänning och dans till Bohus Big Band (snart det enda storbandet som finns kvar). För ett antal år sedan arrangerade jag och några vänner en Trettondagsaftonsbal i Falkenberg. Festligt men lite enklare än på operan. Kankse skall göra det igen vem vet.
I år är det lugnare i hemmet, men en middag skall det bli.

Här kommer fågelmenyn


Förrätt

4 personer

Avocadoterrin med kycklingstrimlor

Det här förrätten ska förberedas i tid och innehåller flera olika moment. Bli inte skrämd av det då det är relativt enkla metoder.
 



 

 

1 dl fint skurna kycklingbitar, kokta eller stekta
2 st gelatinblad
4 st avokado
1 citron,saften
1 msk vatten
1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Kläd en låg form ( ca 4 dl)med platsfolie och gnid insidan med lite citronsaft.

2. Skala och kärna ur avokadon. Skär avokadon i stora tärningar och blanda i en bunke tillsammans med citronsaft, salt och peppar. Rör runt lite så att avokadon mosas lite men att det fortfarande finns lite bitar kvar.

3.  Blanda i kycklingköttet
3. Smält gelatinet i 1 msk vatten och rör snabbt ner i avokadoröran. Fyll upp formen med röran och se till att avokadobakelsen blir ordentligt inlindad i plastfolie. Låt vila i kylskåpet minst 2 tim.

Tomatvinägrett:

2 tomater
1 msk tomatpuré
2 droppar tabasco
1 msk ketchup
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt och peppar

1. Skålla, skala och hacka tomaterna
2. Blanda med vinäger, tomatpuré, tabasco, ketchup, salt och peppar.
3. Mixa till en slät dressing i en matberedare eller med en stavmixer. Rör ner olivoljan och sila genom en finmaskig sil.
Innan servering:
Skär upp avokadoterrin i fyra delar Skeda upp såsen och lägg avokadobakelsen ovapå. Krydda med lite färskmalen svartpeppar.

Huvudrätt
4 personer

Kycklingfilé med smak av äpple och calvados

4 kycklingfileér

1 äpple (skivor)
1 gul lök (finhackade)
1 bit purjolök (ca 10 cm fint strimlad)
En skvätt calvados (kan uteslutas)
1,5 dl äppelcider eller must
2 dl grädde
Salt & Peppar
Smör
 1 skvätt kycklingfond

Bryn kycklingfiléerna i smör och krydda med salt och peppar. Ta upp dem ur pannan och fräs gul lök och äpple.
Tillsätt kycklingfond, cider, grädde, calvados och sist purjolök. Smaka dig fram med fonden och calvadosen. Lägg tillbaka kycklingen och låt puttra i såsen 10 min. Servera med potatispuré och gröna sparris.90 användare gillar detta recept

Dessert

Brylépudding med kanel
4 personer


 
 
Brylépudding
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl socker
2 kanelstänger

Lägg grädde, kanelstängerna och den skårade vaniljstången i en kastrull på svag värme. Låt grädden sjuda 3 minuter och sedan stå i 20 minuter så att grädden tar smak av vaniljstången. Passa så det inte pöser över.


Tillsätt äggula och 3 matskedar socker och rör om på svag värme tills blandningen tjocknat så att den fastnar på baksidan av en sked. Ta vaniljstången från äggkrämen.


Fördela smeten i fyra formar ungsfasta porslinsfomar (1 1/4 dl). Ställ formarna i en långpanna och fyll den till hälften med vatten. Grädda i 175 grader i 20 minuter eller tills äggkrämen har stelnat.


Lyft ur formarna från långpannan och låt svalna. Ställ formarna i en långpanna och strö över 3/4 dl socker. Lägg iskuber runt formarna och ställ långpannan i ugnen eller under en het grill i en minut eller tills sockret smält och är gyllenbrunt.
Har du en brännare är det ännu bättre för du bränner du sockret direkt på ytan.
 
Ha en trevlig Trettondagshelg!
Helén
Kycklingmamman




 

 

 

Vad vore väl en bal på slottet?

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
21
Dec
21 December, kl 12:49 / Kategori: Kycklingmamman

Juletid i London och inspirerande besök på Harrods  matavdelning. Det finns otroligt många duktiga skaparae av kycklingrätter med vackra uppläggningar. Kände tydligt att detta vill jag dela med mig med lite egna tips. Det är ju inte för inte som Great Britain är ett av de länder där man äter mest kyckling i världen  ca. 23,3 kilo per capita.

Det kan ju alltid lätta upp julmaten.

Först var det färska kycklingdelar som var vackert upplagda på fat och till höger de franska importerade  av absolut bäst kvalitet från Frankrike. 
Det är presentation jag mest tycker är så smaklig även om det är råa varor.
Däremot är den Svenska kycklingen bäst i världen fortfarande när det gäller uppfödning och alla möjliga olika sjukdomskontroller. Ska inte fördjupa mig i detta men eeftersom jag varit med branchen sedan jag föddes för 61 år sedan så har jag sett hela utvecklingen. Varit med när alla kontrollerna skapades.  Det inns mycket att berätta och det komemr i en annan blogg.

 

 

 

 

Nu går vi vidare till rätterna som såldes över disk.
Gott och frächt  till omväxling av julmaten.

Kyckling, avocado och mangosallad.
Den var generös och vi provade den även denna sallad ute på stan. Man skall inte behöva leta efter godbitarna i för mycket grönsallad så var generös.
Recept för 4 portioner
4 koppar stekt eller kokt kycklingkött i bitar
2 skalade och delade mango i bitar
2 skalade avocado delade i bitar
1 påse blandad sallad

Dressing
Blanda
2 msk brunt socker
1/2 dl vatten
1/2 dl lime juice
1 dl chilivitlöks sås

Lägg upp sallden vackert och häll över dressingen.

Grillade kycklingbröst

Jättebra som grund tilll många olikarätter som till sallad,  i soppa, gratänger m.m..Krydda kycklingfileeér med salt och pepparoch grilla på ett grilljärn. Tänk på att de skall vara precis färdiga så att köttsaften är genomskinlig. Stek inte för länge för då  blir de lätt  torra.

JULTIPS
Snabbrimma, sjud  filéerna på svag värme och griljera dem som skinka i ungen.

Sambousek chicken
Kycklingfärs eööer kckling i småbitar med grönskasröra.  Kan användas som tilltugg eller som perfekt buffé/Picknick. Återkommer med recept.
 

Och så till sist ett recept på


Julkyckling

4 st kycklingbröstfiléer
salt och peppar
2 dl creme fraiche
2 msk mjölk
1 påse saffran eller ½-1 tsk gurkmeja
1 tskdragon
1 dl riven ost 

Lägg filéerna i en ugnsfast form. Salta och peppra.
Rör samman creme fraiche, saffran (eller gurkmeja), dragon och riven ost i en skål
Bred blandningen över köttet och stek i ugn, 175 grader 25 min.
Servera ris och färgglada grönsaker till.

Med önskan om en härlig behagfullt avslappnad JUL!


Kycklingmamman Helén




Och här kommer ett julkort till

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
21
Nov
21 November, kl 12:12 / Kategori: Kycklingmamman

                                  

Nu är det snart 1:a advent och många bjuder in till lite adventsmingel. Varför inte prova lite kyckling med glöggsmak och lite annat smått och gott.
Prova även som dryck att blanda äpplemust, smaksatt med kanel , vaniljsocker och spetsad med tequila (om man vill). Smaka dig fram. Serveras varm.
Varsågod och prova.

Glöggmarinerade vingar

Du behöver
1 kg kycklingvingar

Marinad:
2 dl glögg
1 msk riven färsk ingefära (eller 2 msk mald)
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk brun farin
2 msk soja

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Blanda samman marinaden och häll den över vingarna i en bunke eller häll allt i dubbla plastpåsar.Låt stå och dra i kyl i minst 4 timmar, helst över natten. Lägg ut vingarna på en långpanna och stek i ugn i ca 20 minuter.

Crostini med kycklinglevermousse 

400 g kycklinglever
2 schalottenlökar
1 msk smör
2 msk madeira
1 tsk konc. kycklingfond
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2-3 kvistar färsk timjan
1 msk smör, rumstempererat
1 dl grädde
1 tsk smör till formarna

Att äta till:
centimetertjocka skivor av baguette
2 msk olivolja
1 riven/pressad vitlöksklyfta
4 kvistar färsk timjan
blandade små blad

Skala och hacka schalottenlökarna. Hetta upp en stekpanna och stek kycklinglever och hackad schalottenlök med smör under omrörning en halv minut. Kycklinglevern ska få färg men inte hinna steka igenom. Lägg över lever och lök till matberedare med kniven monterad.
Tillsätt madeira, salt, svartpeppar, färsk timjan, fond samt 1 msk mjukt smör. Kör till slät smet. Tillsätt grädde och kör samman till luftig mousse.
Smöra och tippa upp smeten i en eller ett par formar. Ställ moussen att stelna i kylskåp någon timme.
Stek centimetertjocka skivor baguette i olivolja smaksatt med riven vitlök i stekpanna. Låt svalna något innan den "äggformade" kycklinglevermoussen, skapad i matsked, läggs på och garneras med färsk timjan och blandade blad vid sidan.

Med önskan om en mysig skön 1 advents helg. 

Helén

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
14
Nov
14 November, kl 9:34 / Kategori: Kycklingmamman

                                              

Ikväll är det full fart på Bildepån i Varberg mellan 500-600 gäster samlas till en härlig kväll för att möte "Halv 8 hos mig gänget" sedan förra veckan.
Vi är alla laddade för en härlig kväll tillsammans med Dig Det finns fortfarande några biljetter kvar, så har du inte ännu försett dig med en biljett är det hög tid nu. Mingeltallrik, dryck, goodiebag och härligt gung ingår i biljetten. Så skynda dig innan de tar slut. 
                                     
Du kan även köpa min bok "Från liten kyckling till fullfjädrad entreprenö" både ikväll och om du hör av dig. Det är en mycket bra julklapp. Speceialerbjudande idag på Bildepån och för beställning  den 14-16 november. Mycket bra även som företagspresent.Maila beställingen helen@helenandersson.se  Skickar faktura.
 

JULKLAPP!!

1 bok 200kr

2 böcker 300kr

1 bok + Kniv   300 kr

    Skickas det tillkommer frakt.

Nu är det även full fart på föreläsningar och det ingår kunskap om hur man styckar med en bra kniv. Ring mig gärna om Du vill veta mer. 0708-301391
                                               

                                                                        Ha en skön fredag!

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
10
Nov
10 November, kl 21:19 / Kategori: Kycklingmamman

                                        

Efter några dagars helgvila och dagens vattengympa börjar det röra sig i hjärnkontoreet igen.
Här hos mig kan Du  fixa en bra julklapp hos mig till dina kunder eller bekanta..... 

Paketet innehåller boken "Från liten kyckling till fullfjädrad entreprenör" och en mycket bra kniv som används att bena ur och stycka med och naturligtvis till mycket annan köksverksamhet. Kniven har varit min bästa i 25 år. Används i produktionen och är mycket hållbar. Paketet kommer att kosta 300 kr + ev. frakt. (Orinarie pris 450 kr) Erbjudandet gäller fram till jul.
En bra julpresent även till dina ev. anställda som är användbar  både som inspiration och till matlagning.
Det närmar sig advent och jul och inför dessa helger kommer kommer tips på lätta kycklingrätter med julinspiration.

I dessa ruggiga gråa novemberdagar
serverar jag

Stekt kyckling i Mårtenstider                                                   
4 portioner
Sätt ugnen på 175 grader

2 kycklinghalvor, eller 4 kycklingklubbor
2-3 äpplen i klyftor
8-10 katrinplommon
några strimlor citronskal
0,5 dl grädde eller creme fraiche

Lägg frukten i två högar på ett ugnsäkert fat.
Täck frukten  med var sin kycklinghalva eller klubborna som först penslats på båda sidor med smält smör blandat med salt, peppar och soja.
Stek i ugn i ca. 40 minuter tills köttet släpper benen och ingen rosafärgad vätska syns.
Späd skyn som blir med grädde eller creme fraiche i en gryta och red av till en god sås med 1 msk vetemjöl blandad med vatten. Koka upp.

Servera rätten med frukten, brysselkål och kokt potatis.

 

 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
6
Nov
6 November, kl 21:11 / Kategori: Kycklingmamman

                                                   

Nu var veckan slut med Halv 8 hos mig. Det har varit fantastiskt roligt och spännande. Är mycket nöjd med min andra placering och att ha fått nya matintresserade vänner.

 

 

 

 

 

 

Min blogg kommer fortsättningsvis handla om fågel av olika slag vi får se vad som kommer efterhand. 
Här vill jag bjuda dig på ett lite höstligt recept gjort på kycklinglårfilé.
Denna rätt kom till när det närmade sig sen höst. Tänkte på hur gott det är med katrinplommonfylld fläskkarré. Provade mig därför fram och det blev succé. Oj vad folk åt. Bussresenärerna som kom till min restaurang rensade faten.

Det är en enkel rätt men kombinationen är supergod . Kanske din söndagmiddag till Fars dag

  

Kycklinglårfilé fylld med katrinplommon serveras med rödkål, kokt potatis, gräddsås och äpplemos och en grön sallad.

Sätt ugnen på 200 grader
4 personer
1 kg kycklinglårfiléer (minst 8 stycken)
8 katrinplommon (1till varje filé)
allroundkrydda
olja eller smör till formen

Gräddsås
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk, grädde, crème fraiche, steksky
½ hönsbuljongtärning eller koncentrerad. Fond motsvarande mängd
1 msk kinesisk soja
allroundkrydda

Smörj formen. Lägg 1 katrinplommon i varje lårfilé, vik ihop dem och lägg dem tätt i formen.
 Krydda med allroundkrydda. Sätt in i ugnen ca 30-40 minuter.
Gör såsen och koka potatisen under tiden.
Smält fettet så det blir ljusbrunt i en kastrull. Rör ner mjölet när kastrullen tagits från värmen.

Häll i vätskan lite i taget och koka upp såsen efter hand. Koka i 3-5 minuter. Krydda med allroundkrydda, salt och peppar.

Servera med varm rödkål, äpplemos, den kokta potatisen 

Smaklig måltid! och hälsa Far på söndag
 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
5
Nov
5 November, kl 14:46 / Kategori: Kycklingmamman

         

Vilken känsla det varit. Har väntat med spänning på detta sedan i april. Då höll vi på och filmade i 4 dagar Tre dagar från 13.30 till 01.00 och när filmteamet vara hos mig från 07.45 till 01.30  Och nu är det nästan över. I alla fall min dag.
                         
Känner stor glädje idag och tacksamhet av att få uppleva detta. Och vilken respons. Underbart. Tack alla. Nu får vi se vem som vinner.Titta två kvällar till.
Här kan du se det om du missade programmet igår.  Halv 8 hos mig 4 november

Som tur hade jag bjudit in gäster igår så jag kunde koppla av med många människor omkring mig. Vi var närmare 30 personer men finns det hjärterum så finns det stjärterum. Jag älskar människor av alla slag och personligheter.

 

 

 

 

Här kan du läsa mera om gårdagen i vår gäst Anettes blogg. Läs Här!

Meny i Halv 8 hos mig på Gårdakrik

Förrätt var en Halländsk delikatesstallrik (typ tapas)
Här hittar du mina recept
                                
På tallriken finns Flädergravad lax,  Ekologisk Timjanskinka från Ragnarssons 
Gårdakriks älgstek med pepparrotscremé, Kvibille ädelostboll med flagad mandel på fläderblomssylt.

Huvudrätt är en Kyckling Cordon Bleu, Hasselbackspotatis och champinjonsås
Här hittar du mitt recept
                                   
Dessert
Gårdens Citronglass från Veddige Viskadalens gårdsglass med fläder och jorgubbsås och sallad på mango och jordgubbar
Här hittar du mitt recept
                               

 

Väl bekomme!

Helén


 

 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
4
Nov
4 November, kl 8:42 / Kategori: Kycklingmamman

Det är aldrig för sent att komma tillbaka till något man tycker om och vill göra. En del saker i livet släpper aldrig taget. Och för mig är kycklingen en stor del. Det finns mycket kunskap om detta i mitt huvud och i mina händer. Det är därför jag startar denna blogg och vill dela med mig. Tittar du på "Halv 8 hos mig" den 4 november så ser du en del av detta. Mat har alltid varit en passion för mig.

                                     

Det var en gång ......en gård som fortfarande heter Torsåsen. Där är jag född och uppväxt tillsammans med pappa, mamma syster Barbro och mormor Jenny.
På gården fanns massor av olika djur, grisar, kor, kalkoner och gäss, katter och schäfern Peggy.  Redan när jag var 12 år så startade jag en liten kycklinguppfödning med 50 kycklingar. Det var matfåglar. Matintresset måste varit stort redan då för när jag hittade mina dagböcker sedan jag var 10 år har jag skrivit upp varje dag vad jag åt till middag.  När mina barn  Björn och Jennie växte upp så fanns det mycket fågelrätter på matbordet och inte minst i
Helens Kycklingrestaurang.  Restaurangen finns inte kvar men det gör jag så nu får det bli Kycklingmammans restaurang på nätet. 
                                           

Eftersom jag just nu deltar  i "Halv 8 hos mig så  kommer jag att lägga ut menyn i morgon. Men här är en av mina favoriträtter som var den mest efterefrågade i min restaurang. Tog bort den från menyn men fick ta in den igen eftersom gästerna kom och frågade efter den.
                                             

Ädelostfylld kycklingfilé serveras med pressad potatis, broccoli och sallad
Sätt ugnen på 200 grader    4 personer

4 kycklingfiléer
50 gram ädelost (helst Kvibille Gräddädel)
1 msk kinesisk soja
1 tsk dragon
1,5 dl grädde
(1 tsk krossad rosépeppar)

Extra sås
50 gr ädelost
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1/2 hönsbuljongtärning
1 msk soja

Gör fickor i filéerna och fördela ädelosten i dessa.
 Smörj en ugnsfast form med smör eller olja.
Lägg i filéerna och pensla med sojan och strö över dra-gonen.
Tycker du om rosépeppar så kan detta smulas över filé-erna.
Häll över grädden.
Sätt in i ugnen ca 30-40 minuter.
Smält under tiden ihop ingredienserna till extrasåsen på svag värme i en kastrull.
När filéerna är klara så dela dem diagonalt över på läng-den. Ta såsen som blir i formen och häll i såsen. Koka upp och red av med lite vetemjöl blandat i vatten om den blir för tunn.
Servera med kokt pressad potatis (eller kokt vildris), kokt broccoli och en grön sallad.

Lycka till!

Min bok "Från liten kyckling till fullfjädrad entreprenör" kan bli en utmärkt julklapp. Finns att köpa på Adlibris , Bokus , Cdon 
Den går att låna på biblioteket. Fråga efter den så måste de ta hem den.

Du kan även beställa den signerad  hos mig  helen@helenandersson.se

 


 

 

 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
Copyright © Gårdakrik | Sajtkarta