Konferens - Föreläsningar - Boende

Helén bloggar

Följ Helén på hennes äventyr i livet.

Bloggarkiv
2
Dec
2 December, kl 22:21 / Kategori: Kycklingmamman


Aromatiska kycklingben med smak av julen, lika spännande som det låter!

Marinera benen i minst fyra timmar och stek sedan i ugnen tills de blir möra. Servera med t.ex. stekta endiver, sallad, fräsch dressing och var beredd med servetter!

 

 

 

 

Ingredienser 6 portioner

1 kg kycklingben eller vingar från Guldfågeln

Marinad

2 dl glögg
1 msk riven färsk ingefära eller mald (1 msk riven färsk motsvarar 2 msk mald)
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk brun farin
2 msk soja

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Marinad:
Blanda samman marinaden och häll den över vingarna i en bunke eller häll allt i dubbla plastpåsar. Låt stå och dra i kyl i minst 4 timmar, helst över natten. Lägg ut benen eller vingarna på en långpanna och stek i ugn i ca 20 min minst. Kolla temperaturen 73 grader. Benen tar längre tid än 20 minuter

Stekta karamelliserade endiver.
Dela de 6 endiverna i halvor och stek dem i rikligt med smör så de får en brun färg.
Strö salt, peppar, örtkryddor och en halv tsk socker över snittytorna på endiverna.
Låt dem ligga med snittytorna neråt så de karamelliseras.
Häll i 2 tsk balsamvinäger och 3 msk vitt vin. Låt endiverna småputtra så vätskan kokar in och endiverna blir mjuka. Servera till kycklingen.

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
28
Aug
28 Augusti, kl 13:29 / Kategori: Helén tar ton

                                                    

Lördag 18 september har vi Öppet Hus med skördesoppa,smör ,bröd kaffe och kaka för den som önskar eller enbart kaffe och en kaka för den som vill ha detta.Vi vill visa  våra vackra omgivningar på Gårdakrik i Grimmared. Det finns möjlighet för en härlig promenad.
Vi finns med i Norr om Varberg där 30 företag ingår.  Läs här om Norr om Varberg

Välkommen från 10.00-16.00

Klockan 13.00  Lördag  bjuder vi i Singel i Sverige alla singlar till skördesoppa med smör, bröd, kaffe och kaka. Detta måste anmälas och swishas till  123 105 95 26. Skriv namn. Pris: 150 kr

14.00 Föreläsning  för ALLA med Helén Andersson om att VÅGA VILJA PROVA

Varmt välkommen hit!
Helén och Morgan

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
30
April
30 April, kl 10:8 / Kategori: Helén tar ton

Att göra något man burit på länge inom sig. Nu finns tid.....

Nu har jag gjort något som jag burit länge inom mig som en önskan. Jag har sått 74 fröer och planterat 3 plantor av sparris.

 

 

 

 

 

 

 


 

Så här ser sparris plantan ut  som nu är i jorden hos oss.

Så här förväntar vi oss att det ska se ut om ett par år
Det tränar tålamodet för det tar 2 år innan det går att skörda. Har också blivit inspirerad och fått kunskap  av Sara Bäckmos youtubekanal. Sparris, både vita och gröna är bland det bästa jag vet att äta.

Så nu så.Vit sparris
med knaperstekt skinka
och hollandaisesås

Mums

 

 

Grön sparris

Kanske till Sparrissoppa så gott!

 

 

 

 

 

Jag har börjat träna franska. gillar verkligen det språket . Frankrike och maten förstås. Längtar dit.

Läste 2 år i skolan för länge sedan och har alltid velat lära mig mera.  Blev förvånad över att så många ord fanns kvar i huvudet. Nu försöker jag varje dag att träna via  appen Duolingo. Spännande och bra för hjärnan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Njut Valborgshelgen och var rädd om dig och varandra!
Sköna maj välkommen till vår jord igen....

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
27
April
27 April, kl 13:16 / Kategori: Helén tar ton

Vi njuter varje dag även om det är lite kallt på nätterna med minusgrader. Snart skall plantorna som börjar komma fram i våt nya lilla växthus planteras om i krukor. Aldrirg trodde jag att jag skulle tycka att detta var så roligt och spännande.

Kanske är det så att man inte känt att man haft tid innan. Det är pandemin som skapat denna tid och nu finns det små plantor av tomater, palmkål, dill, rädisor, sockserärter, pak choi, potatis, grönkål, chili, sallad. Och så lite blommor som brudslöja, blåklint, tagetes och ringblomor. 

Detta är ett experiment så vi får se hur det går. Håll tummarna.
Ha en bra dag!
Nysatta potatis

 

 

 

Sallad färdig att äta hela tiden

 

 

 

 

Tomatplantor

 

 

 

 


Lite livsglada tulpaner med kärlekens färg och orange penséer för erotiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gräslök till allt

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
6
April
6 April, kl 17:10 / Kategori: Helén tar ton

Men livet går vidare och vi med det. Snart hoppas vi på ett öppnare samhälle igen efter att vaccinationerna kommit igång.

Det här året och 2020 har verkligen varit ett träningens år när det gäller tålamod och reflertion. Det är kanske rent av är nyttigt men har man mycket energi så är det jobbigt. Det gäller ju att fylla sitt liv med något som är meningsfullt.


Alltså blev det ett växthus till min stora glädje för egna grönsaker ochsallader är härligt. Det har blivit många fröer satta och de har kommit upp nu och skall  planteras om i småkrukor. Snart kan vi göra fräsa upp jorden utomhus och fixa till  bäddarna och plantera ut dem men jorden känns fortfarande kall.

Jordgubbsplantorna skall rensas upp  och läggas över så kommer de fortare.

 

 

Jag har även starta en youtubekanal utan mera syfte än att göra en bättre värld.
Den heter Ny attityd-Att höra till. Där ligger redan många filmer med intervjuer, samtal om entreprenörskap och matlagning.

Nu skall jag ut och plantera om. 

Ha en bra vecka. Snart blir det grönt och grant.

Helén


 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
21
Juli
21 Juli, kl 11:30 / Kategori: Helén tar ton
I natt har vi sovit utomhus. Helt underbart är det och bara 2 mygg hörde vi. Lungorna är fulla med syre och vilan var väldigt god. Framåt morgontimmarna svalnade det av lite men det var skönt under täcket.
Att somna till månen och stjärnorna och vakna till fåglarnas morgonljud är fantastiskt. Vilken gåva och privilegie vi har att bo så här och njuta direkt av naturen både natt och dag.
du får gärna komma hit och prova och vill du inte sova ute kan du hyra in dig i vårt gårdshus där vi har haft många olika gäster från hela världen gnom åren. Ikväll kommer det tyska gäster hit i några dagar.
Ha en bra lördag.

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
14
Juli
14 Juli, kl 14:28 / Kategori: Helén tar ton

Och vad händer här då på gården. Morgan är ute och plockar svarta vinbär just nu.. Det blir både sylt och kakor av detta. Bigarråerna är bara kvar längst upp och nu ramlar de snart av. De är riktigt mörkröda. De har många haft glädje av i sommar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På onsdag 18 juli från 15.00 är det kafferep eller Afternoon tea om man vill vara internationell. 

Det blir som förr 7 sorters kakaor, scones och snittar. Vi bjuder in från Singel i Sverige så det är för de som lever själv.

 

 

 

 

Det finns många som lever  ensamboende i Sverige och ensamheten ökar. Mycket av detta är grunden till den psykiska ohälsan. Hur har det kunnat bli så här? Är vi bekväma eller eller har vi blivit mer individualistiska? Vi funderar mycket på detta denna tid.  Det känns som om människor upplever stor tomhet inom sig. 

Vi vill göra så människor har roligt tillsammans och att det händer något i livet att man får nya vänner och kanske hittar kärleken. Känna att någon bryr sig.

Välkommen hit!

Helén och Morgan

 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
26
Maj
26 Maj, kl 11:11 / Kategori: Helén tar ton

Det är den finaste helgen på hela året tycker jag. Den är så kravlös och ofta fint väder. Naturen är som vackrast och göken gal i högan dal. Här på Gårdakrik har vi fullt hus med Morgans barn och barnbarn. Vi blir 13 till bords ikväll. Längtar förstås efter mina barn och barnbarn men den minste Oscar är bara 9 dagar så det är nog lugnast i hemmet och lilla Elina är 9 månader och har lärt sig krypa så de har nog att hålla reda på. Igår blev jag farmor en gång till men på ett annat vis. Min svärdotters dottter Nathalie frågade om jag kunde vara hennes farmor eftersom hon inte hade någon. Tänker ofta på hur det var förr när familjerna hade 10 barn. Matlagning och tvätt hela tiden måste det ha varit men många gånger bodde ju far och morföräldrar på gårdarna med hjälpnde händer. När jag var liten fast mormor hos oss och bodde på gården. Min stora trygghet och man vande sig vi äldre människor. Nu är man äldre själv.
I onsdags fixade jag all mat. Tur man har haft restaurang för det satt kvar i händer och huvud så det blir skönare när all mat är klar. Sedan får man hjälpas åt. 
Är du singel och vill träffa nya människor och vill att något skll hända så gå in på www.singelisverige.se Kolla under Events på eventkalendern. Där händer en hel del eller varför inte skicka ett meddelande till någon intressant person..
Nu skall jag ut och njuta i solen.
Ha det gott och njut.
Helén

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
14
Maj
14 Maj, kl 11:41 / Kategori: Helén tar ton
 
 
Jag hör ett skönt milt välbehövligt majregn. Vatten och liv hör verkligen ihop och man har fått sig en tankeställare nu när grundvattnet är lågt i vissa delar av Sverige. Vi längtar förstås efter värme så att man slipper ytterkläder poch får se ännu mera spira upp ur marken. VI har ett trädgårdsland där vi bor och det har tittat upp små små gröna skott. Käleken brukar också blomstra så här på våren och jag hoppas att den får göra det för dig med. Öppna sinnet , ha tillit till själva livet så kan fantastiska saker hända.

Önskar dig en lugn skön söndag.
Helén
Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
3
Maj
3 Maj, kl 21:47 / Kategori: Helén tar ton

 

 

 

 

 

 

Naturen har gått till ro och mörkret har kommit till Gårdakrik. Här är tyst och lugnt och rofyllt. Såg precis ett tv inslag om ett hotell i Italien som heter Eremito. Ett gammalt kloster som var omgjort till ett ensamresande hotell. Endast enkelrum. Man bad morognbön, åt middag under tystnad och det var helt avdigitaliserat. Det låg i en dal med naturen omkring som bäddade in stenklostret. Det var tystnad överallt och mycket mat från den egna gården.
Ibland kan jag känna att vi har det så. Stressfritt, naturen omkring, skog  och Grimmaredsdalen och våra vackra vattenytor. Här kan man välja att vara tyst om man vill och ändå vara bland människor. Njuter varje dag att bo så här. Speciellt nu när fåglarna häckar, grodorna strax sjunger och allt det gröan som slår ut. Nu skall poatisen sättas och grönsakerna sås. Man väljer ju också själv när man vill vara uppkopplad. Det är ju som sagt ett val man gör precis som med allt annat här i livet. 

Nu skall jag gå till sängs. Önskar dig en skön djup sömn. Precis som mitt lilla barnbarn. Sov gott.

 

Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
Copyright © Gårdakrik | Sajtkarta