Aromatiska kycklingben med smak av julen, lika spännande som det låter!
Marinera benen i minst fyra timmar och stek sedan i ugnen tills de blir möra. Servera med t.ex. stekta endiver, sallad, fräsch dressing och var beredd med servetter!
Ingredienser 6 portioner
1 kg kycklingben eller vingar från Guldfågeln
Marinad
2 dl glögg
1 msk riven färsk ingefära eller mald (1 msk riven färsk motsvarar 2 msk mald)
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk brun farin
2 msk soja
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Marinad:
Blanda samman marinaden och häll den över vingarna i en bunke eller häll allt i dubbla plastpåsar. Låt stå och dra i kyl i minst 4 timmar, helst över natten. Lägg ut benen eller vingarna på en långpanna och stek i ugn i ca 20 min minst. Kolla temperaturen 73 grader. Benen tar längre tid än 20 minuter
Stekta karamelliserade endiver.
Dela de 6 endiverna i halvor och stek dem i rikligt med smör så de får en brun färg.
Strö salt, peppar, örtkryddor och en halv tsk socker över snittytorna på endiverna.
Låt dem ligga med snittytorna neråt så de karamelliseras.
Häll i 2 tsk balsamvinäger och 3 msk vitt vin. Låt endiverna småputtra så vätskan kokar in och endiverna blir mjuka. Servera till kycklingen.