Konferens - Föreläsningar - Boende
16
Okt
Att äga scenen.....
16 Oktober, kl 10:22 / Kategori: Helén tar ton

Vad händer egentligen i kroppen när man går ut på ett scengolv?
Nerverna på helspänn, svettig och det kittlar i magen. Ibland blir man yr. Adrenalinet ökar och hjärnan är på högtryck. Ska jag göra bort mig eller komma av scenen efter många applåder och stående ovationer.

Ja då var det dags att göra entré på scenen . En scen kan vara på en teater, ett konserthus, vid ett middagsbord, en skolsal och på ett mingel.
Det är känslan jag tänker på när vi utsätter oss för andras blickar och uppmärksamhet. Många av oss gör aldrig detta, alltså utsätter sig. Många har känt stort obehag för detta under sina levnadsår. En del verkar  bara ställa sig upp och sätta igång och prata. För mig tog  det tid innan jag började men med insikter (eller inga) så älskar jag att stå på scenen och förmedla kunskap i olika ämnen och energi.
Det började när min pappa bad mig sjunga när jag var 4 år. Då begrep man inte att det var skrämmande för det hade ingen sagt. I skolan var det förskräckligt att ställa sig upp. Gick t.o.m. till en kurator och fick avslappningsövningar för att våga räcka upp handen på lektionerna för jag trodde att jag inte kunde.  Efter det blev det sången som ledde mig fram. Då var det teaterförställning och opera och då var man ju i en roll. Det var värre när jag första gången skulle ha en egen föreläsning om kyckling. På darrande ben gick jag upp och berättade om allt från avel till färdig produkt. Det handlade bara om kunskap. Det gick bra och det som gjorde det ännu bättre var att jag hade mat med mig "Flygande Jakob".  Detta spred sig, både maten och att jag var ute och föreläste. 
När jag hade talat om samma sak alltså faktakunskap om kyckling (som var mitt jobb) många gånger blev jag lite trött på mig själv och lade in lite roliga episoder. Folk skrattade glatt och jag förstod att jag kunde vara rolig. Blev lite självsäkrare.
Sedan har det bara växt. Har varit ute på turne med med många "kändisar " i Sverige och Norge. Jag vet inte hur många grupper av olika slag jag pratat för, men det är 1000-tals.
Och visst kan man känna sig liten på en stor scen men oj vad det är spännande.

 


Det finns många episoder att berätta och det kommer mera.

Här kommer några tips för dig som känner dig osäker inför att tala inför publik.
- Tänk på att publiken inte vet vad du skall säga. Du har ju skrivit ner det eller har    det i ditt huvud.
- Lita på din hjärna. Vems skulle du annars lita på?
- Andas djupt flera gånger innan du går upp och talar.
- Lite spänning skall alltid finnas i kroppen. Det är bra.
- Klä dig bekvämt och vackert så höjer du din självkänsla.
- Bjud på dig själv. Det är bara människor som är i publiken.
- Var lite galen.
-Släpp taget om rädslan. Det är ingen idé att vara rädd för det har aldrig hjälpt.

Vill du ha hjälp med att förbereda dig eller hur du skall agera på scenerna  så hör av dig. Jag finns som konsult och stöd.
Lycka till!

Helén
0708-301391

1 kommentar
Dela  
Dela på FacebookDela på Twitter
Skriv en kommentar:
Namn: *
E-post:
Vänligen vänta!
Din kommentar är
nu postad.
Du har glömt eller fyllt i felaktiga uppgifter i ett eller flera fält.
Något gick fel!
Försök igen.
Kommentarer
Cristina Pärlerman/2015-10-18, kl 12:11
Har ni någon gång funderar, och frågar dig. Varför jag gör som jag gör? eller Varför gör jag inte som jag gör? Jag tillståndsmodell. Ibland vi reagerar som vi gjorde i barndom. Har du någon gång märkt att du tänker eller agera som du gjorde som barn? Du kan tänka på. Föräldrars jag tillstånd. Det är eko från våra föräldrar, när vi var barn. Ibland vi kommer på Föräldrar tillstånd och vi gör det samma som dem. Visa saker kommer i håg. Jag tycker att är det bra gör avslappning övning och visualiseringsmetod är det bra, jag har redan haft mycket bra resultat, och väntar på mer och mer utveckling. Därför att jag är mycket glad med denna kurs Samtalsterapeut och e hälsa.
Copyright © Gårdakrik | Sajtkarta